Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

mandag 16. juli 2012

Besøk på Bjerge.

 Jeg er på vei til Bjerge i Lyngdal kommune. Skal treffe Arve og vi skal ha oss en tur i skogen hans. En av grunnene til at jeg er der er at han har funnet et Bøksanger reir. Dette er litt spesielt og jeg har aldri sett det før. Vel oppe så møter jeg Arve som er klar for turen. Første stopp er Bøksanger reiret. Jeg følger bare etter Arve og om ikke så lenge så sier Arve at nå nærmer vi oss. Han tar meg med under et stort tre og sier,"ser du det"? Jeg må bare si at jeg ser intet reir. Ser du den stikka som står opp der borte? og ved siden av den under en liten gresstur der er det. Må bare si at jeg ser det ikke fortsatt.
Så peker han på ei gresstue til venstre for stikka og da kan jeg se et lite mørkt hull. Jeg går nærmere og der under tua ligger det noen unger og sover. Vanskelig å se dette reiret. Det er så mørkt der inne at autofokusen ikke vil stille seg rett. Arve må gå hjem etter en lommelykt for å skape litt lys inne i reirhullet. Mens Arve er hjemme og henter lykta kan jeg fortelle at han oppdaget reiret ved en tilfeldighet. Han så Bøksangeren fly ut da han kom forbi, men neste gang han skulle finne det igjen hadde han problemer. Derfor måtte han sette ei stikke ved reiret for lett å finne det igjen. Arve er tilbake med lykta og nå går det bedre. Autofokusen har noe å arbeide med og snart er bildene i boks. Må bare si at jeg hadde aldri funnet dette reiret alene og det var morro å oppleve å se hvordan de bygger.
Så går ferden inn i skogen. Vi besøker to vann og ved det ene vannet setter vi oss ned for å hvile litt. Mens vi småprater så kommer ei Strandsnipe flygende, men den er på god avstand. Ikke lenge etter ser vi en Gråhegre komme flygende, men den skjærer av for den så oss. Vi får oss en fin tur og kan tydelig se at vi ikke er de første som vandrer i disse traktene. Gamle spor som store steinheller som er lagt som vei over bekker og skogsveier som holder på å gro igjen osv. Dette treet fanget mitt øye når vi gikk forbi, utrolig hvordan trær kan vokse.
 Vel tilbake på gården hos Arve begynner det å bli fugleliv igjen. Han har hengt opp kasser på låveveggen og Låvesvala sitter og hviler rundt omkring. Det som fanger min oppmerksomhet er to kasser på låveveggen. Den ene er ganske spesiell og den andre har taket løsnet og henger på halv tolv. Utrolig nok er det fugler i begge to. Når jeg nærmer meg den spesielle så blir jeg var en fugl som sitter på gelenderet til låvebrua. Ser på de karakteristiske stripene på hodet at det er en Grå fluesnapper. Blir senere fortalt av Arve at denne kassa er spesielt lagd for den. Tydelig at den er litt skeptisk til min nærhet, så jeg trekker meg tilbake. Snart ser jeg den flyr inn i kassa og legger seg der. Etter en stund ser jeg det stikker et hode opp såvidt av kassa. Tydelig at den vil holde øye med meg.

 Den andre kassa med det rare taket på har også fått leieboere. Her er det Svart og hvit fluesnapper som har tilhold. De flyr ut og inn av kassa med insekter i nebbet, men når jeg nærmer meg blir de litt mer forsiktig. Som jeg så ofte har erfart før så også nå: Jeg setter meg stille ned på en mur og da blir jeg akseptert. Ho mor er den mest skeptiske og kommer i full fart og inn i reiret. Ser lite til henne, men plutselig en gang hun kommer sitter hannen i åpningen og dermed må hun vente på tur og jeg ser mitt snitt til å ta noen stiller-bilder av henne. Det er forøvrig første gang jeg ser hunnen.
Hannen er ganske galant, han slipper henne til først mange ganger selvom han sitter i åpningen. Han flytter seg til siden og dermed kan mor fly inn og så leverer han maten til henne og flyr sin vei. Det er morro å sitte og betrakte disse flotte fuglene, morro å se hvordan de samarbeider. Mens jeg fotograferer flyr det Låvesvaler ut og inn av floren. Ja en må nesten være forsiktig for ikke å bli truffet av dem. De kommer mange ganger så nær.
Hører motordur og snart etter kommer Arve kjørende. Han har vært og hentet kona. Etter å ha takket Arve for turen, forlater jeg Bjerge for denne gangen. Det blir nok ikke siste gangen jeg tar turen til Bjerge. Der var et trivelig sted å være.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Oi.
Dette var spennende.
Har aldri hverken sett eller hørt bøksangeren.
Hvor mange unger var det i kullet?
Dette er ikke hverdagskost.
Ble ungene ringmerket?

Stian
Varhaug

Ottars fotoblogg sa...

Fin fortelling og flotte bilder av fuglene, falt mest for det første av bøksangeren.

Ottar

Anonym sa...

Flotte bilder og veldig moro med bøksangeren.
Er ikke mange som har funnet ett slikt reir.
Du er god til og variere innslagene dine på bloggen.

Molde.

Anonym sa...

Flotte bilder.
Utrolig godt gjort og finne ett slikt reir.
Har sett fuglen noen få ganger men har aldri hørt at noen har funnet reiret.
Ellers kjempebilder av fluesnapperene.

Tor Vegard O.

Anonym sa...

interresant innslag av bøksangeren.
Fint stemningsfullt bilder av treet som heller ut mot vannet.


Kåre
Aust-Agder

Anonym sa...

Hei Knut.

Fin reportasje fra Bjerge.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

Flotte bilder og tekst
Likte godt det første bildet av Bøksangeren.
Har sett denne sangeren en gang.

Trond K
Varanger

Anonym sa...

Flotte bilder.

Magda

Anonym sa...

Tøffe bilder av bøksangeren.
Har oppservert denne arten noen ganger ,men har aldri sett eller funnet hekkeplassen dens.
Derfor veldig gøy og se.

Oppland