Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

tirsdag 26. mars 2013

Hønsehauken og flere andre fugler på Åteplassen.

 Det var i ferd med å bli vår her sør, da kong vinter plutselig skulle vise sine krefter. Det kalles kanskje Vibe-ria som de sier her på Sørlandet.
Denne dagen som de første bildene viser, så snør det. Det skaper en spesiell stemning. Om Hønsehauken liker det kan jeg ikke si, men den strevde for å få frem noe åte som lå under snøen. Det var to nye høner som var festet til stokkene, men den minnes fra dagen før at Willy hadde festet en høne nede ved den ene stokken. Det ble et fint bilde når snøføyka sto rundt den.
 Når hauken kom på morgenen satt den seg oppe i furua og der satt den lenge og bare følte på stemningen. Det ble litt morgenstell også, hadde tydeligvis ikke rukket å gjøre seg ferdig der den overnattet. Så hoppet den ned på fjellet og begynte å rote i snøen. Det var ikke så lett for det hadde kommet endel snø iløpet av natten.
 Småfuglene har nok hatt en hard vinter i år. Skulle kanskje tro vi har holdt liv i noen her oppe på toppen.
Det er greit å ta et overblikk før de hopper ned på matplassen. De sitter så kjekt sammen og venter.
Kjernebiteren er ikke den første fuglen på Åteplassen. Som regel kommer den ikke før utpå formiddagen, men da kommer det en flokk.
 Svartmeisen er en av de minste fuglene på plassen, men det vil ikke si den er den veikeste. Her er den i kamp med storebror Kjøttmeisen.
 Når Hønsehauken ankommer, opphører alt annet og det blir stille på Åteplassen. Det er ikke noen annen som tør å heve røsten og enhver finner en trygg plass. Først når hauken setter seg til å spise tør de dristigste komme fram. Etterhvert følger de andre på. Leer hauken seg uvanlig, er plassen blåst for fugler. Respekt kan man kalle det eller at man har livet kjært.
 En av de siste gangene jeg var oppe på Åteplassen var jeg så heldig at jeg fikk festet en slåsskamp mellom to Dompap-hunner til minnebrikka.
Det vil si det var vel ei av hunnene som kanskje hadde en dårlig dag.
 Det var den som først satt på pinnen som tydeligvis ikke likte at en annen kom og satt seg ved siden av. Uten forvarsel gikk den ene hunnen til angrep på den andre. Hun ble så overrasket at hun holdt på å dette av pinnen.
 Det er best å ta vingene fatt for denne har nok hatt en dårlig dag.
Sist jeg var oppe på  Åteplassen, hadde jeg med meg Dag. Vi hadde lenge snakket om å ta en tur og nå i påska hadde han fri. Det var endel snø så vi stavret oss oppetter snøstien tidlig på morgenen. Det blir jo så tidlig lyst nå og det er viktig å komme på plass før fuglene kommer. Hauken kom tidlig, men så har den nok sett en bevegelse og følte at her var det nok ikke så trygt. Til vår store skuffelse så stakk den. Spørsmålet var nå: Kommer den tilbake eller var det alt for i dag?
Det gikk noen minutter ja, men så satt den her igjen. Denne gangen satt vi helt stille og lot den roe seg. Snart var den igang med å spise og etterhvert kom det flotte morgenlyset. Som dere ser så ble bildet ganske så bra.
 Litt senere på dagen når voksenfuglen hadde dratt, kom ungfuglen inn for landing. Dessverre var det en som var litt for rask på avtrekkeren og der for den igjen. Beklager Dag. Dag synes Åteplassen var bedre enn han hadde trodd og var godt fornøyd med bildene han hadde fått.


Ekornet lever farlig om dagen. Når Dag og jeg var oppe, var det på nære nippen. Utrolig nok har det gått bra i hele vinter.
 Trostene har økt i antall på plassen den siste uka. Det er mye knuffing mellom dem, men det ser ut for å være ei stor ho som tar grep og ordner opp.
Med dette siste bildet av blåmeisen vil jeg ønske dere alle, enten det er i Norge eller et annet land:

GOD PÅSKE til dere alle.
Vær forsiktig og ta vare på hverandre.


Påskehilsen fra Knut 

26 kommentarer:

Anonym sa...

Utrolig flotte bilder. Morosamt at det er enda mye liv på åteplassen. God påske til deg også.

Stian
Varhaug

Anonym sa...

Du verden for noen flotte bilder.
Bildet nr.2 var helt rått.
Også dompapene har du truffet blink på.
God påske. Vidar.

Anonym sa...

Nydelige bilder og tekst.
Bildet nr 2 var actionfylt. God påske.

Oppland.

Arnhild sa...

Flott serie!! :)

Anonym sa...

Trivelig blogg du har. Kjempefine bilder i flott lys. Dompap bildene av hundene i slåsskamp var flotte.
Magne N. Skovje.

Anonym sa...

Trivelige og meget flotte bilder Knut.
Varierende og høyt nivå da bildet nr 2 scorer veldig høyt hos meg. Jeg vil også hilse og si god påske.

Nina S.
Nordland

Anonym sa...

Vakre bilder og god tekst. Takk for at du deler disse flotte bildene.
Marit
Telemark

Lasse sa...

Fina bilder !

Anonym sa...

Igjen flott bildeserie. Bildet nr 2 er konkurranse bilde??

Åge
Mandal.

Anonym sa...

Spennende bilder. Bildene av dompaper i kamp var flott fanget. Likte også godt Hønsehauken på bildet nummer 2.
God påske.

Halvard R.

Anonym sa...

Fine bilder.
Oslo.

Anonym sa...

Fantastiske vinterbilder fra åteplassen da spesielt nr 2.
Godt gjort og ha så mye liv og røre på foringsplassen med så mange forskjellige fuglearter.
Kjell
Soknedal

Anonym sa...

Fine bilder og god påske.
Molde.

Anonym sa...

Flotte bilder. Denne bloggen inspirerer meg til selv og komme meg ut i naturen og ta bilder. Men ser at jeg har mye og lære. Tenk og få oppleve ett slik bildet som nr.2 !!
Gunnar Olsen
Oslo.

Anonym sa...

Imponerende bilder. Syntes du for mye ut av situasjonene rundt bildene med lys og skarphet. Samme kamera/linsa på alle bildene her?

Rune P.

Anonym sa...

Hei Knut.

Moro og se og studere livet på åteplassen. Mange flotte bilder. Syntes bildet av den lille svartmeisen i kamp mot storebror kjøttmeisen var tøft. Ha ei fortsatt God Påske.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

Fin serie av fugl i vinterland. Du har hatt en spennende vinter på åteplassen med utrolig mange forskjellige arter må jeg si. Likte bildene av dompapene.
Sigbjørn Å.

Anonym sa...

Fantastiske flotte bilder igjen.
Signe.

Anonym sa...

Fine bilder og fotoserie. Bildet nr to fikk du frem råskapen og villskapen en hønsehauk lager når den kommer i tett snøvær. Fantastisk bildet!!!
Arnhild.

Dag Wennesland sa...

Tusen takk for at jeg fikk bli med opp til åteplassen! Nydelig sted og et yrende fugleliv, perfekt for oss naturfotografer! Jeg er imponert over de bildene du har lagt ut - de er til stor inspirasjon for oss andre!

Anonym sa...

Fine bilder og tekst.
Arnfinn.

Anonym sa...

Flott serie med fint lys og vinkel over bildene. Likte spesielt bildet nr 2
Kåre N.

Anonym sa...

Heftige bilder da spesielt det andre bildet. Der traff du virkelig blinkskudd. Gleder meg til våren nå og alle trekkfugler som kommer snart.

Kåre P.
Aust- agder

Anonym sa...

Liker bildene dine. Vidt spekter som gjør bildene interresante. Ser ut til og være en flott og stabil åteplass du har.
Tor Vegard O.

Anonym sa...

Gode bilder og historie. Ja vinteren her sør har vært både lang og kald for folk og fugl. Håper nå på at våren snart kommer. Og ha en åtestasjon slik du har hatt i vinter har vært med og redde mang en fugl. All ære til deg Knut og ditt arbeid med både foring og bilder du serverer oss på denne flotte bloggen din. Lykke til videre.
Sander K.

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen.
Takk igjen for mange flotte kommentarer. Rune P: Jeg bruker stort sett 70-200mm + 2x konverter. Av og til bytter jeg til 300mm + 1,4x konverter.
Iløpet av en dag på Åteplassen er det mulig å få bilder av 15-16 forskjellige arter og det tror jeg er bra.Hilsen Knut