Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

torsdag 28. februar 2013

Ny sjef på Åteplassen

 Som så mange andre morgener er jeg på vei til Åteplassen. I dag er jeg spesielt spent. Fikk melding av Willy i går at kamufleringen av Åtehytta hadde vært vellykket. Han hadde hatt en ny Hauk nede og den hadde sitti og spist i minst 7 timer. Dette var en ny situasjon for oss, som hadde bare hatt korte besøk av gangen. I sekken jeg bar på nakken var det mye godsaker. Brød, solsikkefrø og ei ny stor høne. Det er mørkt og bare hodelykten lyser opp veien der jeg går på den opptråkkede stien i snøen.
 Vel ankommet plassen, høna er på plass på stokken, brød og frø er lagt ut for småfuglene og snart sitter jeg på godstolen i hytta og venter. Det tar alltid litt tid fra jeg går fra bilen til jeg er på plass og kan sitte og vente. Stundene før fuglene kommer er også en gjev tid. Den blir brukt til å slappe av og tenke, ja av og til dubber jeg nok av også. Merker at det har blitt lysere nå og tiden fra nyttår har dagen blitt endel lengre. Klokka 0.700 bør jeg være på plass og stille.
 Hva kommer jeg til å oppleve i dag. Kommer den samme hauken som Willy hadde nede i går eller er det ungfuglen som kommer??? Lyset kommer sigende inn over Åteplassen. Trostene som før meldte sin ankomst og som var de første på plass, er litt mer forsiktig nå. Plutselig så sitter de på pinnen og lodder stemningen før de hopper ned for å spise. Det er som om det har blitt gitt et signal, for straks etter så fyker trostene til alle kanter og der kommer hauken seilende inn på plassen. Den setter seg ikke på åta, men oppe i furua til høyre for meg. Her blir den sittende en lang stund og lodde stemningen, så setter den igang med litt morgenstell. Jeg blir sittende helt stille. Er ikke helt sikker enda på hvem som har ankommet. Lyset er ikke så godt at jeg klarer å se + at jeg har litt motlys mot den lyse himmelen. Å røre på kameraet tør jeg ikke, da jeg er redd den skal ta til vingene. Snart seiler den ned på den store stokken, på åta og nå er jeg klar. Forsiktig beveger jeg kameraet så jeg kan se fuglen i søkeren. Ja, dette er en ny fugl for meg. Sannsynligvis den samme som Willy hadde nede i går. En voksen ho med flott fjærdrakt.
Den er tydelig sulten for stemningen har den loddet og setter dermed igang å ribbe høna og spise. Lenge sitter den der og spiser, men i øyekroken følger den med på hva som skjer. Plutselig hører jeg en ny hauk som gaper fra min venstre side og oppmerksomheten til hoa blir skjerpet. Ser hvordan den brer ut vingene og bøyer hodet, signalet er "Dette er mitt - hold deg på avstand". Så ser det ut som om faren er over og hoa begynner å spise igjen.
Freden varer ikke så lenge for plutselig kommer et angrep og hoa blir vippet av stokken. Ned på bakken bærer det og vill slåsskamp. Det er ungfuglen som har hatt kontrollen over Åteplassen som vil gi seg til kjenne. Denne gangen har den imidlertid kommet til sin "overmann". Ungfuglen blir jaget vekk av hoa. Så hopper seierherren tilbake på åta og fortsetter å spise. Har aldri opplevd maken til spising. Den sitter i timesvis og spiser, men holder øye med luftrommet omkring, for av og til hører jeg en annen hauk som sitter og gaper i nærheten. Så hører jeg gaping rett i nærheten og plutselig så akselerer hoa  mitt imot gluggen der jeg sitter, farer rett forbi og jeg hører mye flaksing bak meg. Så skjønner jeg at hoa har satt seg i et tre bak og der sitter den og gaper. 

 Ser plutselig at en ny hauk lander på den nye sittepinnen ti høyre på fjellet. Tydelig at den er redd, men blir sittende. Ser i søkeren at det er en han med noen flotte markeringer på hodet. Enda en ny hauk. Det viser seg at den er ringmerket også. Så inn fra min venstre side kommer ungfuglen seilende og setter seg på åta. Hører gaping bakfra og dette liker ikke hoa. Hun kommer seilende og lander på den store stokken. Begge de andre haukene tar nå til vingene for de skjønner at her har de ingen mulighet.
Nå har hoa fått det som hun vil og kan spise igjen. Timene går, hun spiser og spiser og det ser ikke ut som om hun har tenkt seg andre steder. Fotografen sitter i bua og koser seg, men er samtidig litt lei for at han ikke fikk dokumentert slosskampen mellom hoa og ungfuglen. Fikk noen bilder ja, men ikke klare nok. 
 Flere ganger ser jeg hoa sette etter en hauk som sitter utenfor mitt synsfelt og gaper noe veldig. Hører endel flaksing, men snart kommer hun seilende tilbake på stokken. Det begynner å nærme seg avgang for fotografen, men det ser ikke ut som om Hauken har tenkt å flytte på seg. Noe må gjøres for å få den til å lette. Jeg prøver med forskjellige ting, men den bare ser bort på bua og snart spiser den igjen. Til slutt må jeg riste litt i myggnettingen som skiller meg og hauken. Omsider tar den hintet og flyr sin vei.
 Fotografen pakker nå raskt sammen og snart er han på vei ned mot bilen. En aldeles fantastisk dag. Har nesten ikke opplevd maken. Hva har skjedd?? Plutselig er det flere nye Hauker på Åteplassen. Det viser seg at vi har hatt nede minst 5 forskjellige hauker denne vinteren og to om ikke tre har kommet etter at vi kamuflerte hytta. Kan det ha noe med kamufleringa av bua å gjøre?? Mye tyder på at kamufleringa har vært vellykket og nå håper vi at Musvåken også skal komme på besøk når de trekker innover i landet. Det hadde vært fantastisk.
 Her om dagen ble jeg fortalt om et tre som Svartspetten hadde lagt sin elsk på. Jeg dro opp for å se det med egne øyne og håpet å få se spetten også. Spetten så jeg ikke noe til, men treet sto der som et bevis på at den hadde vært der. Treet var et vanlig tre av gran, men har aldri sett så mange hull lagd av en fugl før. Det var fra alle kanter, skulle nesten tro at den var ute for å hogge treet ned. Morro var det å se.
Til slutt kan jeg opplyse at våren er i annmarsj her sør. Håper det sprer seg snart til hele landet. Sola skinner, isen smelter og fuglene begynner å synge. Det er nok ikke lenge før jeg kan høre Svarttrosten synge om morgenen når jeg sitter i bua. Fantastisk å sitte og høre denne vakre sangen. Ennå før det er lyst sitter den og synger vårens pris.

28 kommentarer:

Ottars fotoblogg sa...

Flott serie og en fin og utfyllende historie. Likte alle men favorittene blir 5, 8 og 12.

Ottar

Anonym sa...

Fantastisk serie og god fortelling. Utrolig bra åteplass med hele 5 forskjellige hønsehauker er unikt.
Misunnelig.
Arnhild.

Anonym sa...

Flotte bilder. Nr 3 og 5 falt jeg for. Dere her heldige som har en sånn livat åteplass. Vidar

Anonym sa...

Gøy og se på flotte haukebilder.
Molde.

Anonym sa...

Du verden så mange flotte bilder du serverer.
Virkelig action på åteplassen om dagen, gitt.

Bjørn

Anonym sa...

Kanonfine bilder igjen fra åteplassen. Morsomt at den ene hauken var ringmerket. Skal si svartspetten hadde angrepet dette grantreet. Ja her var mye spennende.
Stian
Varhaug

Anonym sa...

Herlige bilder av haukene i forskjellige positurer.
Alltid moro når det lykkes. Denne serien kan du være stolt av. Bildet nr 8 var himmelsk.

Nina.
Nordland
.

Anonym sa...

Vakker rovfugl og nydelig fotografert. Ingen tvil om at kamufleringen av åtebua har gitt resultater. Kan faktisk se ringen på den en hauken, morsomt.
Åge
Mandal

Torbjørn Martinsen sa...

Litt av en åteplass du har :)

Anonym sa...

Kjempeflotte bilder. Utrolig og ha fem hønsehauker rundt plassen. Skjønner godt at det må være trivelig og tilbringe tid på denne plassen her ja.

Gunnar Olsen
Oslo.

Anonym sa...

Du verden hvilke bilder du har fått her.
Her skulle jeg likt og vært og studert disse vakre rovfuglene.
Helt utrolig så mange og at haukene finner roen og spiser i flere timer som du skriver.

Marit
Telemark

Anonym sa...

Igjen flotte bilder fra.
Kåre P.
Aust-agder

Anonym sa...

Virkelige flotte actionbilder må jeg si. Falt veldig for bildet nr.5
Og få ned så mange hønsehauker på en åteplass er utrolig bra og ganske sjeldent vil jeg tro. Her har dere gjort grunnarbeidet skikkelig.

Halvard R.

Anonym sa...

Gratulerer med kjempeflotte bilder. For en åteplass må jeg si!!
Sander K

Knut Winnæss sa...

Veldig bra skrevet om dine opplevelser med haukene. Følte at jeg satt der jeg også!

Anonym sa...

Å her har du fått noen kvasse og knallflotte bilder av en fryktet jeger.
God tekst følger som alltid med. Godt jobbet.
Oppland

Anonym sa...

Gratulerer med førsteklasses haukebilder. Flotte forskjellige positurer du også har fått her. Skal si du har fått gang på denne åteplassen må jeg si.
God helg.

Lars G.
Rogaland

Anonym sa...

Fine bilder og tekst fra åteplassen. Lykke til med flere rovfugler.

Trond K
Varanger

Anonym sa...

Hei Knut.

Moro og se. Fantastiske bilder fra åteplassen. Ingen tvil om at Hønsehauken er vill vakker og rå.
God helg.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

For noen vakre fugler og bilder. Må være uendelig spennende når du ankommer åtebua om morgenen og venter på hva dagen vil bringe av opplevelser.
Du har sikkert mye fotoutstyr,men hva bruker du mest på åteplassen?
Rune P.

Anonym sa...

Så spennende med så mye liv rundt skjulet.
Ungfuglen er vakker der den sitter og hyler ut sitt ungdomsopprør! Blir spennende om annen rovfuglart dukker opp.
Monica
Romsdal

Anonym sa...

Solid bildeserie du serverer her gitt. Moro når alt klaffer.
Lykke til videre.

Arnfinn

Anonym sa...

Flotte bilder i fint miljø. Med så mange hauker er det vel knapt med småfugler igjen på åta?
Sigbjørn Å.

Anonym sa...

Meget flott serie. Likte godt bildet nr. 8
Jeg har også sett et grantre som svartspetten har eltet og hugget mye i.
Lurer på om det er stokkmaur den leter etter?
Kjell

Soknedal

Anonym sa...

Utrolig fine fotobilder.
Skarpe bilder og fint lys over bildene. Spennende om det dukker opp andre arter også. Signe.

Anonym sa...

Dette var en knallserie av hønsehaukbilder.
Utrolig at så mange hauker er nedom.
Er det forskjell på dagene?
Tenkte om det er mer aktivitet på kalde dager kontra milde/ vind dager?
Kåre N.

Anonym sa...

Så spennende bilder. Skulle gjerne ha opplevd alle disse flotte haukene.
Magda.

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen.
Takker igjen for mange kommentarer. Hyggelig å høre fra dere for jeg setter pris på kommentarene.Rune P jeg bruker EOS 5D Mark III + 70-200mm med 2x konverter eller 300mm med og uten 1,4x konverter. Disse objektivene gir kjempebilder.Sigbjørn Å så lenge haukene sitter og spiser er det full aktivitet av småfugler, men når de er i lufta eller sitter i nærheten er småfuglene veldig på vakt.Kjell det var en viktig opplysning. Kan godt henne du har rett.
Kåre N det er veldig forskjell på dagene. Vinden kan nok påvirke litt men ellers så er det nok tilfeldigheter som styrer. Nå om dagen er det ikke fult så stor aktivitet. Tror at haukene nærmer seg hekking. Hilsen Knut