Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

mandag 9. desember 2013

Telemarkingen på besøk igjen.

 Spenningen var stor etter første besøk av Kongeørnen. Både Willy og jeg fikk oppleve den, men så ble den borte og vi så den ikke på noen dager. En dag ringte Willy, han og broren hadde vært på jakt ca to km fra Åteplassen. Da de kom tilbake til bilen etter endt jakt var det to Kongeørner som kretset like over dem. En voksen og en ungfugl.
Noen dager senere ringte Glenn og fortalte at han hadde vært på Åteplassen en tur.
Da han kom opp der, var han veldig forsiktig, tok på seg finnlandshetta og holt seg skjult bak bua.(det blåste bra) Forsiktig kikket han fram og hva tror du jeg så der, sa han til meg. En Kongeørn sa jeg. Ikke en men to sa han. Neste morgen var jeg på plass og var veldig spent. Hva skjedde i dag? Kom begge to eller kom det ikke noen. Det kunne slå ut begge veier det viste jeg av erfaring.
 Når lyset kom til Åteplassen var det småfuglene som kom først. Så satt plutselig Skjærene der og de koser seg med noen lunger som ligger på bakken under åta. De var ikke helt enige i dag Skjærene, mye knuffing ble det. Så plutselig gikk det et gjennomtrengende varselsrop over hele Åteplassen. En stor fugl kom inn på plassen, bakfra og inn på siden av bua. Kongen landet på Åta. Ingen snikveier der i gården, rett på sak. Heller ingen bortkastet tid og straks var den igang med å spise.
I en time satt den og koste seg i sola. En ca 5 minusgrader og lite vind. Kikket seg litt omkring av og til, men ganske så rolig. Spiste litt på Reven, litt på Grevlingen og tok seg en tur ned på bakken og smakte på lungene. Så opp igjen og spiste på Reven.
Plutselig blir den urolig og ser seg omkring. Ja jeg har hørt det jeg også, en hund bjeffer nede i dalen og dette krever oppmerksomhet. Den spiser videre, men etter hvert kan vi høre den kommer nærmere. Tydelig en hund med los og dette liker ikke Ørna. Etter en stund blir den mer urolig og jeg skjønner tiden er ute for dette besøket og ganske så raskt seiler den ned fra Åta og blir borte.
 Mitt store spørsmål er, kommer den tilbake. Jeg venter i spenning, men det drar ut. Så etter en time eller halvannen kommer den flygende fra retningen den forsvant og setter seg i toppen av furua i enden av Åteplassen. Har tydelig problemer med å holde balansen der oppe og jeg er klar med kameraet om den kaster seg ut. Ser at den snur seg og kikker seg rundt. Så legger den på vingene samme vei som den kom. Jeg følger den med kameraet til den forsvinner og godt og vel det. Fikk noen bilder, men avstanden er ganske så stor.
Som dere ser er de ikke førsteklasses, men håper det er morro og se allikevel.
På vei ned fra Åteplassen ringer jeg Glenn. Fikk du sett dem, sa han. Det var en der sa jeg. Det var jo dumt, sa han. Jeg er jo kjempeglad at jeg fikk se den ene , sa jeg. Jeg kunne jo ha vært helt alene der oppe uten Ørn. Etter Ørnens oppførsel, skjønte jeg at det begynte å bli lite mat der oppe. Noe måtte gjøres, uten mat ingen Ørn.
 Var og hentet en Rev som jeg var blitt lovet, men den var liten.
Jeg var heldig i går kveld. Hadde vært noen dager på Lista og var på vei hjem. Forran meg kjører en bil og plutselig ser jeg at bilen treffer noe. I det jeg passerer ser jeg et Rådyr som ligger og spreller i grøfta. Rygger tilbake og ganske riktig der spreller det ennå. Setter på katasrofelyset og går ut. Det regner litt og er ganske så mørkt. Etterhvert blir dyret stille og forstår at det er dødt. Ringer 112 og sier ifra om påkjørselen. Sier jeg kan vente på stedet til Viltnemda kommer. Kort tid etterpå ringer Statens Veivesen og han spør om ikke jeg kan merke stedet med ett eller annet. Sier jeg kan henge en handlepose på veistikka. Det kan ta flere timer før hans folk kommer. En tanke faller ned i hodet. Er det mulig å få dyret til en foringsplass for rovfugl????????????      Ja, vil du ha det spør han? Ja gjerne sier jeg. Bare ta det sier han. Jeg takker og bukker i telefonen og snart er dyret i en stor plastpose.
Senere på kvelden går to menn gjennom skogen med hver sin hodelykt. De er på vei til Åteplassen for å bringe mat til Ørna.
Ganske riktig det var ikke mye mat igjen. Snart er Reven og Rådyret på plass og to fornøyde karer vandrer tilbake til bilen. De er begge spent på hva som nå kommer til å skje.
Jeg har planer om å opp på Åteplassen i morgen tidlig og gjett om jeg er spent. Kommer det to eller en eller ingen Ørner?????


Mange lurer nå på, er det den samme Ørna som sist????
Ja, det er den samme!
Ei ho, snart seks år, oppvokst i Telemark-Fyresdal.


Hallo, hallo - hvor er dere Fyresdøler?
Følger dere med på bloggen min?, så la meg få høre fra dere.


I spenning   Knut!

25 kommentarer:

Anonym sa...

Er bare så imponert!!!
For noen bilder og så nærme du er kongen.
Likte hele bildeserien og historien rundt.
Synd med påkjørselen,men rådyret kommer godt med til åteplassen tenker jeg. Lykke til videre.

Åge
Mandal.

Anonym sa...

Kjempeflotte bilder. Liker motivet når den sitter på reven som siste bildet. Håper du for begge ørnene en dag. Helt klart en unik foringsplass du har opparbeidet deg her.
Kåre.

Anonym sa...

Gratulerer med meget gode bilder. Flott lys over bildene. Må være helt konge og ha kongen på besøk.

Stian
Varhaug

Anonym sa...

Utrolig tøffe bilder og godt skrevet!
Og bildene er helt topp!
Det må være en glede og oppleve kongen på nært hold som her.
Håper du får mange gode dager i skjulet og at vi som følger bloggen, fortsatt kan glede oss over dine fremragende bilder og velskrevne ord!
Lykke til!

Marit
Telemark

Anonym sa...

Gratis med fine bilder igjen . Imponerende og moro at du har to ørner på gang. Liker motivene med reven på stokken.
Trond K.
Varanger

Anonym sa...

Dette kaller jeg bilder. Helt etter min smak når du for frem råskapen i blikket. Godt gjort og komme så nære ørna. Tror ikke det er mange i Norge som har kongeørn så tett innpå åtebua som her!!
Har du kamuflert mer på bua siden det bildet du la ut for en stund siden?
Sander.

Anonym sa...

Supre bilder du leverer igjen. Syntes faktisk sidebildene når ørna flyr imponerte meg. Slike bilder er ikke alltid like lett og få. Gratulerer igjen.
Signe

Anonym sa...

Så flott bildeserie du har fått av kongeørna. Hadde vært moro om du fikk besøk av begge ørnene på en gang. Lykke til. Vidar.

Anonym sa...

Flotte bilder av ei stolt og vakker kongeørn. Må være helt himmelsk og studere ørna fra denne åteplassen. Lykke til videre med åteprosjektet.

Nina
Nordland.

Anonym sa...

Virkelig flotte bilder du serverer oss. Blir rent misunnelig på denne åteplassen din. Vurderer en tur til Dalen senere i vinter.
Monica
Romsdal

Anonym sa...

En mektig rovfugl du har foreviget. Likte spesielt godt de to siste bildene.
Oppland

Anonym sa...

Meget gode bilder og underholdene tekst. Siste bildet ble "mitt" bilde.
Rune P.

Anonym sa...

Fine bilder av en mektig kongeørn.
Har du tenkt noe på og leie ut åtebua til eventuelt andre naturfotografer?
Du har så mange forskjellige fuglearter og oppleve.

Gunnar Olsen
Oslo

Anonym sa...

Her var mange flotte bilder Knut.
Du verden for en åteplass det har blitt.
Siste bildet falt i god smak i mine øyner.
Gleder meg til fortsettelsen på dette eventyret.

Glenn B.

Anonym sa...

Dette var utrolig råe bilder, og spennende tekst som fenger.
Tor Vegard O.

Anonym sa...

Kjempefine og inspirerende bilder. Når kongeørna har landet på en åteplass er det fullkommet sies det. Vanskelig og velge bildet siden de alle er flotte.

Magda.

Anonym sa...

Flotte bilder Knut! Det må være kjempe spennende og ha en slik aktraktiv åtestasjon som du har fått til her! Alf.

Anonym sa...

Gratulerer med fantastiske bilder.
Likte hele bildeserien.
Hans R.

Anonym sa...

Dette var en meget bra bildeserie.
Siste bildet er vakkert men samtidig ett råskap over det.
Skulle likt og besøkt denne åteplassen din!!!


Lars G.
Rogaland

Anonym sa...

Hvilke fantastiske bilder.
Moro og se.
Molde.

Anonym sa...

Virkelig flotte bilder du fikk her.
Synd rådyret måtte bøte med livet,men når først påkjørselen var skjedd kom det til nytte. Bjørn.33

Anonym sa...

Gratulere med førsteklasses bilder av kongen.
Ikke mange som kan vise til denne korte avstanden uten at ørna mistenker "ugler i mosen". Godt jobbet!

Kjell
Soknedal

Anonym sa...

Nydelige bilder av ei staselig kongeørn. Ikke mange som har kommet nærmere en slik sky rovfugl enn her på en foring/åteplass. Du er også flink til og skrive innledende historier til bildene.
Sigbjørn Å.

Anonym sa...

Flotte bilder og god tekst, det er ikke alle forunt å få bilder av kongeørn på en åteplass.
Her har du gjort alt riktig i forhold til alle rovfuglene du har rundt foringsplassen.
Geir.Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen.
Takk for alle flotte kommentarer. Dette er noe som varmer her jeg ligger i senga med store smerter. For ca en uke siden kjente jeg at smertene begynte å jage i kroppen. Det ble bare verre og verre. Nå er mitt håp at smertene gir seg til Julekvelden, som vi skal ha sammen med barn, svigerbarn og barnebarn. Sander: nei ikke mer kamufleringe ennå. Har snakket om det, men vi får se. Vi har ikke tenkt så veldig på utleie ennå, men den som lever får se. Knut