Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

tirsdag 1. mai 2012

På Orrfuglleik for første gang.

Det er natt et sted i indre Agder. Jeg er på Orrfuglleik for første gang. Jeg er med Jonas som er kjentmannen og har vært her før. Vi kom opp i går kveld og det var endel å gjøre før vi kunne komme til ro. Vi måtte bygge om skjulene som vi skulle ligge i, men da det var over krøp vi ned i vår lille hytte og la oss til å sove. Det vil si vi prøvde å få sove. Ikke lett å falle til ro for spenningen var til å ta og føle på.
Det sitret i hele kroppen, hva ville skje og når ville det skje???? Jeg hadde spurt Svein, far til Jonas om å få være med på leik. Det var ikke nei i hans munn, men plassen måtte holdes hemmelig og det er forståelig.
Nå ligger jeg altså her ute i Guds frie nattur og fillosoferer,mens jeg venter på at spillet skal begynne. Spillet ja, dette er et spill som har foregått siden tidenes morgen. Spørsmålet er hvor lenge får vi oppleve dette. Mer og mer av den "ubrukte naturen" forsvinner og mennesket tar tak for tak over der hvor fugler og dyr skulle få utfolde seg. Det er en ballansegang her og det er viktig at vi ikke slipper til mer enn strengt tatt nødvendige elementer. Det er nødvendig at vi har repekt for naturen og de elementene som ferdes der.
 Ser ut av åpningen i skjulet mitt. Det er mørkt, men kan se vannet som ligger nedenfor og litt lys på himmelen. Klokka er 04.00 og det er stille. Deilig å være her og kjenne denne stillheten. Vekk fra all støyen vi omgir oss med, datamaskiner, musikkmaskiner, bilmaskiner og andre maskiner. Her hører jeg bare noen fuglelyder og vinden som feier over myra. Fryser ikke, men vinden er litt kald i ansiktet. Prøver å skjerme meg med soveposen. Må ha sovnet litt, men det kan ikke ha vært lenge.
Plutselig hører jeg en lyd som jeg ikke har hørt før. Et shuhhu, shuhhu og deretter kurringen bryter nattestillheten på myra. En helt spessiell lyd som bare Orrhanen kan utstøte og så er spillet igang. Nå hører jeg lyder fra alle kanter enten det er kurringen eller shuhhuer. Det er fremdeles mørkt så det er ikke mye vi ser. Etterhvert som lyset kommer sigende, ser vi silhuetter mot vannet som beveger seg. Når det blir lysere ser vi at spillplassen har flyttet seg noe fra året før. Mitt skjul har en lynghaug + noen små trær som hindrer sikt til spillplassen.
Dette var en strek i regningen. Prøver å strekke meg og skyve meg opp på albuene. Kan så vidt se spillplassen, men å få tatt bilder det blir verre. Det ender med at jeg må konsentrere meg om ungfuglene som holder seg litt i ytterkanten av leiken. Hører at det er fugler som går i tottene på hverandre og slår vingene mot hverandre. Kan jeg gå ut av skjulet mitt og prøve å finne en annen posisjon?? Nei, da vil jeg ødelegge hele leiken sannsynligvis.
Så etterhvert blir det ganske stille, hører bare noen som kurrer. Hva skjer? Er leiken ferdig? Har jeg vært for urolig i streben etter å få bilde fra selve leiken? Nei og nei, nå er leiken over!!  Ingen fugler drar og de ligger og småkurrer rundt omkring. Får bare vente og se. Jeg bør ikke uroe meg lenge for snart hører jeg dette ropet shuhhu og så er leiken igang igjen og hannene er i tottene på hverandre. En av hannene har forkjærlighet for en stor stein. Oppå denne går han fram og tilbake og gestikulerer med vinger, hode og stjert mens han kurrer og utstøter dette rare skriket.
Av og til hopper han ned fra steinen og springer mot plassen der leiken foregår. Når han kommer nesten bort, kommer en stor hanne imot han. Det blir ikke noe slagsmål, men han begynner å kurre og snart går han tilbake til steinen. Etterhvert begynner leiken å avta og snart trekker hønene mot ytterkanten. Det er fremdeles noen hanner som fortsetter, men rundt halv ni skjer det plutselig at en av hannene tar til vingene så nær som en og så er leiken over. Ikke lenge etterpå kryper to støle fotografer ut av skjulene sine og kan dele nattens opplevelser med hverandre. Vi var skuffet over at leiken hadde flyttet på seg og at vi ikke hadde fått de opptimale bildene. Det viste seg at noen hadde plassert et viltkamera i ei bjørk mitt i leiken der den var i fjord. Vi mente at dette nok var grunnen til at leiken var flyttet. Om det er uskrevne lover eller skrevne lover aner ikke jeg, men dette er ikke lov på en leik. Når Svein fikk høre dette ble han vonbråten!!      Så var det bare å pakke sammen og dra hjem. Leiken for i år var over, men minnene de var på brikka. Bildene var ikke førsteklasses, men som jeg pleier å si: "Du verden for en annen klasse".                               Så gjenstår det bare å takke Svein for at jeg fikk være med på leiken og Jonas at han var kjentmann og medfotograf. Det er nok en tur jeg kommer til å huske lenge, lengeeeeeeeeeee!

21 kommentarer:

Anonym sa...

Må ha vært fantastisk og ha opplevd vårens eventyr.
Fine bilder og tekst.

Nina S.
Nordland.

Anonym sa...

Fine spennende bilder du har tatt her Knut.
De siste bildene var flotte.

Glenn Byremo.

Robert Espeseth sa...

Det var flotte motiver av orrfuglene synes jeg. Spennende på leik, lenge siden jeg har opplevd det.

Anonym sa...

Dette har jeg aldri opplevd, men er en drøm om og kunne gjøre en gang.
Flotte bilder og innlevende tekst.

Bjørn.

Anonym sa...

Mange år siden jeg har vært på leik.
Nå ble jeg skikkelig tent på en tur igjen.
Flotte bilder må jeg si her.

Stian

Varhaug

Anonym sa...

Veldig fine bilder.
Nest siste bildet likte jeg best.
Molde.

Anonym sa...

Fin stemning over bildene.
Vakkert eventyr.


Arnfinn

Anonym sa...

Jeg var på orreleik her hjemme natt til Igår.
Hadde store forventninger siden det alltid har vært bra trykk på ei fjellmyr her oppe.
Men dessverre hadde leiken flyttet seg.
Hørte dem spille langt borte.
Her har du iallefall fått noen kjempebilder ser jeg.
Gratulerer.

Kjell
Soknedal

Anonym sa...

kjempeopplevelse og være på orrleik.
Fine bilder og undertekst.

Åge
Mandal

Ottars fotoblogg sa...

Fine bilder fra orreleiken du har fått, sikkert en fin opplevelse.

Ottar

Anonym sa...

Skikkelige flotte bilder du har fått her.
Moro og se og lese om eventyret som holder på i disse dager.
Så dere mye orrhøner under leiken eller er det bare hannene som viser seg?

Halvor R.

Anonym sa...

Ingen tvil du kan jobben med telelinsa.
Fine bilder spesielt de 3 siste bildene var magiske.
Dette skulle jeg gjerne ha vært med på.

Gunnar Olsen
Oslo

Anonym sa...

Nydelige bilder.
Hører orrene på toppene spille her også.
Nydelig tid vi går inn i nå.

Monica

Romsdal

Anonym sa...

Fine bilder av vårens vakreste eventyr.
Marit
Telemark

Anonym sa...

Trivelige vår bilder du har tatt.
Jeg hører orrene oppi liene her også spille.

Magda.

Anonym sa...

Flott knippe bilder av orrleiken.
Må ha vært en opplevelse og være med på.

Oppland.

Anonym sa...

Stemningsbilder på høyt plan.
God tekst til bildene.

Trond K
Varanger

Anonym sa...

Sier som de andre må ha vært en opplevelse og få opplevd dette eventyret.
Flotte bilder.

Kåre.

Anonym sa...

Livate bilder fra orrleiken.
De siste bildene ble mine favoritter.

Arnhild.

Anonym sa...

Fine bilder og fortelling til

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen. Takk for mange kommentarer. Ja, det var en opplevelse å se disse vakre fuglene. Leiken går mye på hannens premisser, men må huske på at leiken er egentlig for hoa. Vinneren får hoa som belønning og det er dermed mye å kjempe for. Jeg så 3 stk hunnfugler under leiken, men de er mer annonyme mye på grunn av fargen. Det var et vakkert eventyr og håper å få oppleve det igjen. Hilsen Knut