Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

søndag 10. mars 2013

Fremdeles aktivitet i Haukeland.

 Det er morgen på Åteplassen. Ungfuglen har ankommet og sitter nå og har oversikten. Det var ikke den som kom først, men den flotte hannen som jeg viste bilde av i forrige innlegg. Den landet først på samme plassen. Den hadde ikke før landet så kommer ungfuglen gapende fra et tre ved siden av bua. Her sitter den på Willy sin stokk og lodder stemningen. Ikke lenge etter flyr den bort på den store stokken. Den har nok sett at det er to nye høner på plass. Det tar ikke lang tid før den er i gang å ribbe så fjærne fyker rundt den. Det er om å gjøre å smi mens hjernet er varmt. Det er ikke sikkert hvor lenge den får sitte der før en annen kommer. Den spiser som om den har fått betaling og det ser ut til å smake godt. Så hører jeg en ny hauk nærme seg. Den sitter og gaper i et tre i nærheten.
Kan se at vingene sprer seg ut på ungfuglen for å gi tegn at dette er mitt. Det hjelper ikke mye for nå kommer den dominerende hoa som er sjef her oppe. Ser bare at ungfuglen hopper til værs og tar til vingene. Den hopper så høyt at den hopper ut av søkeren min og dermed intet bilde. Den nyankomne lodder stemningen  før den hopper bort på  høna og fortsetter der ungfuglen slapp. Det går ned store kjøttbiter og det er klart det går med endel høner når disse store fuglene lander. Det er andre hauker i nærheten det kan jeg se på hoa.
Den stopper opp å spise og legger hodet på skakke for å bedre kunne holde øye med himmelrommet. Hører en hauk som gaper nede fra dalen, men ingen tør å ta opp kampen med denne storspiseren. Av og til så stopper den opp og ser seg omkring og av og til setter den blikket rett på meg der jeg sitter inne i bua og fryder meg. Det er som om den sier: "Jeg hvet nok at du er der, men det gjør jo ingen ting".
 Så har den tydeligvis fått øye på den andre høna og tar til vingene og lander på stokken som er ca 7 meter fra meg. Jeg følger forsiktig med kameraet, men må omfokusere og endre zoomen. Her sitter den lenge og spiser, flere timer. Det kan bli ganske kjedelig når den sitter der i flere timer og intet annet skjer enn at den spiser. Det blir ikke så mange gode bilder ut av dette. Vil helst ha litt aktivitet. Etter lang tid virker det som om den har fått nok. Den hopper ned på bakken og gnir nebbet mot en stokk som ligger der. Den renser nebbet for matrester.
 Så gjør den noe uvanlig. Den spaserer inn i einene som det er en del av på min side. Det er her småfuglene flyr inn for å spise frøa de tar med seg. Det er her som ekornet gjømmer seg. Så skjønner jeg hva den skal. På morgenen når jeg hang opp nye høner, var det noen beinrester igjen på stokken. Disse kastet jeg inn i einene og disse hadde den fått øye på fra toppen av stokken. Skjønte ikke helt hvor den var henne, men så ser jeg den stikker hodet opp mellom to einer. Den ser nok at jeg beveger kameraet for å finne den og blir urolig.
 Ser den tar sats, hopper opp i luften og borte er den. Så blir det stille på Åteplassen. Småfuglene har forsvunnet, ekornet er borte og jeg tar meg en hvil i bakken. Det tar derimot ikke lang tid før jeg hører småfuglene kommer flygende. Faren er over for denne gangen og snart har jeg 20-30 Dompaper, 15-20 Kjernebitere, mange forskjellige meiser, sisiker, finker og en Flaggspett. De koser seg med brød og solsikkefrø. Så fyker de til alle kanter, men noen blir sittende igjen. Et tegn på at de er lettskremte, men ingen rovfugl. Det blir noe tid for småfuglene å fete seg opp før de igjen fyker til alle kanter. Denne gangen er det ingen tilbake. Det betyr rovfugl i nærheten, men jeg ser ingen. Regner med at det er falsk alarm, men så får jeg se at det har ankommet en hauk og den delvis gjemmer seg bak furua. Strekker hals for å få overblikket, tydelig var og jeg skjønner at "hauken den sky" har ankommet. Etter mye speiding kommer den fram på toppen halvt gjemt bak fjellryggen. Der begynner den å spise på et eller annet. Den dukker ned for å spise og opp igjen for å se.
Slik fortsetter den i en god stund. Får tatt noen bilder av den når den titter opp, men ikke så viktige bilder. Mest for at dere skal få se hvor sky den er. Bildet ligger til venstre for teksten her.                        
Så kaster den seg plutselig på vingene og borte er den. Har nok sett at jeg beveget kameraet.
Her sitter den store hoa på den nærmeste pinnen. Et staselig eksemplar for arten.
 Samme fuglen som gaper ut sin frustrasjon.
 Her kommer den inn for landing på stokken.
 Dette er ved ankomsten og etter at ungfuglen har dradd.


Ekornet farer over Åteplassen og opp i furua for å ta et overblikk. Ser ikke noe til hauken og blir nok beroliget av det.

 Her er Grønnsisiken på stokken før den hopper ned til maten.
 Her er Kjernebiteren i samme situasjon.
 Det samme med Rødstupa.
Denne stokken er god å lande på og meget populær.

 Et bilde fra Lista. Ble var en stor fugleflokk som hadde landet på et jorde. Da jeg kom nærmere ble den jo enda større. Her var plenty med Sansvaner, mange Kanadagjess og endel Grågjess. Har aldri sett så mange svaner på en gang før. Fikk ikke alle med i bildet, men det måtte være rundt 100 stk.
 Så noen landskapsbilder fra Lista.

Sen aftenstund over Vestbygda.
 Etter solnedgang over Bausjøsanden.
Her er det soloppgang over Borshavn.
Denne utsikten har vi fra huset vårt på Borhaug.
Det kan være fantastiske soloppganger/nedganger her.

Skal du til Lista for å fotografere i vår/sommer/høst, så ta kontakt. Det kan hende du kan få leie av oss.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Flott serie. Mange fine bilder da spesielt hønsehauken som hiver seg på vingene. Bildet med solnedgangen var himmelsk.

Gunnar Olsen
Oslo.

Anonym sa...

Som alltid knallgode bilder fra åteplassen.
Flott lys og sylskarpe bilder.

Marit
Telemark

Anonym sa...

Hei Knut.

Mye bra her. To siste bildene av hauken likte jeg godt.
Synes det er utrolig flott og se alle småfuglene som også gjester åteplassen.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

Fantastiske bildet og god tekst. Meget spesielt og herlig bildet da man ser bare haukehodet/blikket. Vidar.


Anonym sa...

Nydelige bilder. Moro at haukelivet forsetter for dere.
Likte godt landskapsbildene også. For en plass!!
Kåre.

Anonym sa...

Gratulerer med en kjempefin fotoserie. Alltid like spennende og se ny innlegg på bloggen din.

Arnhild.

Anonym sa...

Flotte bilder med masse liv. Ja parringsritualer er nok snart på gang og lite aktiviter rundt på forringsplassene. Men det tar seg nok snart opp igjen etter parring. Kanskje parring rundt forringsplass, ikke uvanlig det.

Oppland

Anonym sa...

Kjempefine bilder.

Nina
Nordland

Anonym sa...

Lekre bilder må jeg si. Du for det nok spennende utover mot våren enda på foringsplassen.
Åge
Mandal

Anonym sa...

Mye bra her. Bilde av rødstrupen var fin. Godt noen har overlevd denne harde vinteren.

Bjørn.

Anonym sa...

Herlige bilder du serverer igjen.
Landskapbildene var stemmningsfulle.

Halvard R

Anonym sa...

Du verden her har du jobbet godt. Fantastiske bilder fra åteplassen til landskap.

Trond K.
Varanger

Anonym sa...

Imponerende bildeserie. Bildene av hauken som hiver seg på vingene varte råe.

Lars G.
Rogaland

Anonym sa...

Virkelige lekre bilder. Flott lys og interresant fortelling.
Kåre N.

Anonym sa...

Stilrene og flotte bilder.
Molde

Anonym sa...

Det må jeg si dette kan du. Virkelig flotte bilder og innhold.

Sigbjørn Å

Anonym sa...

Superflotte bilder må jeg si. Spesielt og ha hønsehauker enda på åteplassen. Hvor nærme er du når du tar bildene av småfuglene? Ser så utrolig nærme ut!!

Sander K.

Anonym sa...

Lekre bilder og innhold. Må være en opplevelse og oppleve dette.
Signe.

Anonym sa...

Så utrolig flotte bilder ser viser her. Blir inspirert til og ut og ta bilder. Denne gangen ble bildene fra Lista mine favoritter.

Monica
Romsdal

Anonym sa...

Liker bildene dine. Til høsten vil jeg også prøve meg på en åteplass.
Rune p.

Anonym sa...

Flott start på dagen og se nytt innlegg fra åteplassen. Virkelig flotte bilder av småfugl og rovfugl. Åtesesongen blir nok forlenget med noen uker med ny vinter igjen.
Kåre P.
Aust-Agder

Anonym sa...

Er ikke så ofte en ser så bra bilder av den skye hønsehauken, synes dette ble en flott serie. Bra levert.

Magne N. Skovje

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen.
Takk for mange hyggelige kommentarer. Sander K:Jeg er ca 2m fra på det nærmeste. Ønsker dere alle en GOD PÅSKE. Hilsen Knut