Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

onsdag 8. mai 2013

Tyrkerdua en "venn" gjennom 30 år.

Jeg hadde vært ute på fototur uten at det hadde gitt stor uttelling. I det jeg kjører ned veien til huset, ser jeg to Tyrkerduer som sitter i et pyntetre som kona kjøpte for noen år siden. Treet er veldig populært for fuglene både sommer og vinter. De ser ikke så redde ut. Forsiktig lar jeg bilen trille nedover så jeg får sikt gjennom vinduet. Har allerede fått fram kameraet og snart skyter jeg mot de flotte duene. Det varer ikke lenge før den ene hopper ned på bakken, mens den andre straks etter tar til vingene.
Da vi flyttet til Hamran for over 30 år siden, var det et etablert byggefelt. Det var noen få tomter igjen som en byggmester hadde latt ligge og her etablerte vi vårt eget hjem. Det var endel dugnad på fellesområdene så som lekeplasser og fotballbaner ol. Fotballplassen var en slags myr som ble drenert og det ble plantet en gran og furu-rekke mot de nærmeste hus. Det gikk ikke lange tiden før vi hørte sangen til Tyrkerdua i boligfeltet. Hvor de holdt til i begynnelsen er jeg ikke helt sikker på, men etterhvert slo et parr seg ned i gran/furu-rekken som vi plantet. Med andre ord vi ble nærmeste naboer.
 Tidlig morgen kunne vi høre Tyrkerdua som satt og sang. Utpå sommeren så vi at det var flere duer som fløy omkring. Om vinteren kom de på besøk i hagen sammen med de andre fuglene for å få noe å spise. Alle synes vi det var koselig med disse duene. Det var ikke så lett å overse dem heller for du hørte dem på lang avstand. Av og til satt jeg meg ned i nærheten av der de hadde reiret og tok noen bilder av dem. I den senere tiden har jeg brukt lyden deres til å lokke dem med og det er utrolig hvor nærme de kan komme. Etterhvert ble det flere parr i området og det ble endel knuffing mellom parrene om reirplassene. Uansett på fotballbanen var det alltid et parr som hekket. I boka står det at de har innvandret til Europa fra sør-øst i den senere tid.
Nå har det gått 30 år og "they are still going strong". Håper de fortsatt vil glede oss med sitt nærvær.  Det er noe spesielt med Tyrkerdua, den er liksom mere menneskekjær. Ringdua holder også til i skogen like ved, men vi får ikke den kontakten med den. Når en av Tyrkerduene kommer flygende, kan du være sikker på at den andre er i nærheten. Kommer den ene og setter seg i konas tre i hagen, kan du være sikker på at snart kommer den andre også.

Her bruser dua med vingene. Hvorfor den gjør det kan jeg ikke si, men kanskje den forteller meg at jeg ser deg nok der du sitter i bilen. Kort tid etterpå tok den til vingene og dro!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Koselige bilder og tekst om tyrkerdua. Ja dette er en menneskekjær fugl.

Arnhild.

Anonym sa...

Fine bilder av dua med den svarte kløften i nakken.
Artig fugl.
Vidar.

Anonym sa...

Flotte bilder og skildring av tyrkerduene.
Tyrkerdua er ikke trekkfugl og dermed er det mange som har flittig besøk av dua på foringsplassen igjennom vinteren.
Bildet nr.2 meget bra.

Stian
Varhaug

Ottars fotoblogg sa...

Jeg har to par Tyrkerduer og opptol 3 sk ringduer om daglig er innom foringsplasen inhagen min. Et koselig innslag. Her fikk du fine bilder av duene.

Ottar

Anonym sa...

Flotte bilder du fremviser her av tyrkerduene.
Ja disse duene er til og bli glad i.
De er ganske så tillitsfulle.

Marit
Telemark.

Anonym sa...

Herlige bilder.
Mange kjenner seg nok igjen her med den nærheten tyrkerduene viser seg rundt i boligfeltene.
Vi har også hatt 3stk. på fuglebrettet i vinter.
De ble veldig tillitsfulle på slutten.
Signe.

Anonym sa...

Fine bilder og hyggelig tekst. Hadde ei fast tyrkerdue på foringsplassen helt til den ble tatt av en hønsehauk i vinter!!!

Åge
Mandal

Anonym sa...

Kjempefine bilder du har fått her. Hvor mange kull har tyrkerduene i forhold til ringdua tro?
Sander K.

Anonym sa...

Moro med disse tyrkerduene vi har rundt husene våre.
Flotte bilder. Har opplevd selv at ett par hadde 3 kull på en vår/sommer.

Kåre P.
Aust-Agder

Anonym sa...

Fine bilder.
Bjørn.

Anonym sa...

Pene bilder og du skriver godt.
Duene for meg symoliserer fred.
Og fred på jord skulle vi hatt så mye mere av.
God helg.

Magda.

Anonym sa...

Fine bilder. Tyrkerdua er lett og bli glad i.

Kjell
Soknedal.

Anonym sa...

Flott skildring og fine bilder av tyrkerduene. Både ringdua og tyrkerdua kan legge opptil flere kull fra april til august.
Alltid to egg.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

Dette var flotte bilder av sosiale fugler. Hekker faktisk ett par med tyrkerduer i en transformator her i boligområde.
Gunnar Olsen.
Oslo.

Anonym sa...

Fine bilder. Her i hjemtraktene har nok dessverre tyrkerdua gått kraftig tilbake. Skyldes nok de harde vinterens vi har hatt de siste årene.

Oppland.

Ole Arne sa...

Fin tekst og flotte bilder Knut..

Anonym sa...

Dette er en test.
Hvordan legge inn kommentar.
Bruk anonym.
Hilsen Knut

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen.
Takk for mange koselige kommentarer. Tydelig at mange kjenner denne fuglen og har minner om den.
Hilsen Knut