Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

torsdag 10. mai 2012

Kattugla har fått unger.

Det er fredag kveld og jeg er på vei ut i skogen for å besøke Kattuglekassa. I år har jeg to kasser som jeg besøker. I den ene var det 3 egg og i den andre var det 4 egg. Melding fra han som eier den ene kassa er at det bare er en unge i den ene, i den andre aner jeg ikke hvor mange unger det er. Planen er å ringmerke ungene om ikke så lenge og inntil da forblir det en hemmelighet hvor mange unger det er i den andre kassa. Jeg ankommer kassa ca kl: 21.00 og nå gjelder det å være stille. Det er viktig at det går stille for seg når jeg gjør meg klar for kveldens foto. Vil ikke forstyrre ho mor for mye.
 Etter å ha kommet på plass er det bare en ting som skjer. Vente, vente og atter vente. Du må ha tålmodighet om du skal på Uglefotografering. Etter om lag en times venting begynner jeg å lure på om det er noe liv i kassa. Mørket har senket seg her dypt inne i skogen. Jeg setter på lokkelyden til Kattugla svakt på mobilen og ikke lenge etter svarer ho mor inne fra kassa. Altså her er det liv, det er bare det at ho mor er litt trøtt i dag og drar seg litt. Det er viktig at jeg er våken og følger med om jeg noen bilder på brikka skal ha med. Spiller lyden en gang til og ikke lenge etter sitter hun i åpningen. Hun blir ikke lite forfjamset når hun ser meg sitte  på siden av kassa. Hun hopper faktisk tilbake i den trygge kassa og der blir hun litt til. Så kan jeg se, som dere ser på bilde nr to, at hun titter så vidt ut og ikke lenge etter kaster hun seg ut fra kassa. Så blir jeg sittende å vente igjen. Etter en stund hører jeg han far lage sine uhuuuuu lyder for å tilkjennegi at nå er han på plass med mat og der hører jeg ho mor svarer han og snart etter er maten overlevert. Så var det å komme seg inn i kassa igjen da. Det så litt skummelt ut med fotografen som satt ikke så langt unna, men tilbake må hun.
Det er som sagt viktig å være våken dersom en skal ha bilder her ute i skogen, for det er mørkt og etterhvert er det bare fuglens silhuett som en ser. Når den kommer flygende mot kassa går det fort og da er det viktig at du kjenner hvor bilderuten sitter og har et punkt som fuglen passerer og der må du trykke på utløseren. Teorien er bra, men å få det til å virke i praksis er noe annet. Du hører ikke ugla når den kommer flygende, så du må stole på synet og være våken. Nok om det for der kommer ho mor i full fart, ho har allerede passert punktet mitt og der fyrer blitsen løs. 
 Det ble bom, bilde nr fem viser at jeg bommet. Fikk bilde når hun sitter i åpningen og bare bakenden er synlig. Dett var dett! Nå er hun trygt plassert sammen med ungen(e) inne i den trygge kassa. Mer så jeg ikke til henne denne kvelden. På veien hjem  kommer jeg gående langs et vann og i skinnet fra hodelykten ser jeg at far kommer flygende , passerer meg og rettningen er kassa som ho mor ligger så trygt i.
Noen kvelder senere er jeg på plass ved den andre kassa. Ho mor er ute, for ho fløy ut da jeg kom. Nå venter jeg bare på at ho skal komme flygende. Må ikke gjøre samme feilen som sist. Det er ganske mørkt og det er kaldt i tillegg. Det må være ned mot null grader. Der hører jeg at trostene begynner å bli urolig og varsler. Nå er ho i nærheten. Ho pleier som regel å komme rett forfra og mot kassa, men nå kommer ho litt på skrå inn. Ho passerer punktet mitt, der går blitsen av flere ganger og så er ho inne. Yes, det ble bilde nr fire og neste så ut som nr fem. Så ikke mer til ho mor den kvelden. Følte nok det var tryggest nede i kassa sammen med den ene ungen. Det blir ikke så mye aktivitet når det er få unger, men det blir vel flere turer. Om ikke så lenge kommer Morten bort og ringmerker ungene i begge kassene og det blir interessant. Skal prøve å få ringmerket ho mor i begge kassene også, men de voksne er lure så vi får se. 

22 kommentarer:

Anonym sa...

Knalltøffe bilder.
Blir moro med ringmerkingen ettehvert.
Spennende og se hvor mange unger det er i den andre kassa.

Åge.

Mandal

Anonym sa...

Moro med disse uglene.
Fine bilder og tekst.
Blir moro med ringmerkinga.

Arnfinn

Dagfinn Breivik Skomsø sa...

Tøft! Kjempestilig fugl!

mvh

Dagfinn

Ottars fotoblogg sa...

Fin serie fra uglekassen, noen flotte fugler disse kattuglene. Håper den får ut alle eggene.

Ottar

Anonym sa...

Kjempefine bilder av kattugla.
Håper på mange unger i den andre kassen da.

Marit
Telemark

Anonym sa...

Gratulerer med flotte bilder.
Dette er nok en tålmodighetsprøvelse ja kan jeg tenke meg.
Interresant og se hvor mange unger som blir ringmerket etterhvert.

Kåre

Aust-Agder

Kathrine sa...

Artig! Flott fugl:)

mvh Kathrine

Anonym sa...

Nydelige bilder og innlevelse.
Dette blir spennende.
Gleder meg til forrsettelsen hos disse uglene.

Nina
Nordland

Anonym sa...

Fine bilder.
Molde

Anonym sa...

Moro med flotte bilder som her.
Jeg fikk dessverre ingen hekking i mine kasser iår.

Stian
Varhaug

Anonym sa...

Å dette hadde vært gøy og vært med på.
Håper på ett stort kull i den andre uglekassa da.
Monica

Romsdal

Anonym sa...

knallbilder av kattugla.
Jeg har ikke hekking i mine uglehulker iår.
Veldig kjedelig.....

Kjell
Soknedal.

Anonym sa...

Fantastisk spennende prosjekt.
Fine bilder for dette er nok ikke lett i stussmørket.


Oppland

Anonym sa...

Kjempetøffe biledserier av kattugla.
Også fint fremsidebilde av hønsehauken.
Er det bildet fra åteplassen din?

Kåre.

Anonym sa...

Virkelige flotte bilder du har fått her.
Lykke til med ringmerkingen.

Gunnar Olsen

Oslo

Anonym sa...

Dette var fine bilder.
Misunner deg, for dette hadde vært moro og vært med på.
God helg.

Magda.

ZielonaMila sa...

Beautiful photographs, owls these are unusual birds. I am greeting

Anonym sa...

Flotte bilder.

Arnhild

Anonym sa...

Hei Knut.

Flotte bilder.
Er spent på om noen av de voksne uglene er i kassa når dagen for ringmerking skal foregå.
Blir spennende.
God helg.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

Gratulerer med fine bilder.
Må være en fornøyelse og studere disse flotte uglene.
Er hann og hunn like store mon tro?
God helg.

Trond K.

Varanger.

Anonym sa...

Mange fine bilder og tekst.
Lykke til videre.

Lars
Rogaland

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen. Takk for alle kommentarene. Tydelig at Kattugla fenger. Slik var det i fjor også. Morro å registrere at det har kommet til noen nye på kommentarlisten.Så til spørsmålene som har blitt stilt denne gangen. Ja, Kåre bildet i heddingen av hønsehauken er fra åteplassen vår.Til Trond K: Hos rovfugler flest er hoa større enn hannen, så også hos uglene. Hilsen Knut