Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

lørdag 30. november 2013

Kongen har landet på Åteplassen.

 Det startet som en vanlig dag på Åteplassen, Jeg satt og ventet på Spurvehauken / Hønsehauken. Vi hadde vært veldig heldige denne høsten med flere Spurvehauker som holder seg nær Åteplassen. Opptil tre hauker nede samtidig, deriblant en flott han. I det siste har vi foret med høne og grevling og Hønsehauken har vært nede. Det er aldri sikkert hva som kommer ned og man håper alltid på en overraskelse.
Denne dagen hadde ikke Hønsehauken vært nede, men Spurvehaukene jaget småfugl, Nøtteskriker og Skjærer. Ravnen har vært fraværende, men denne dagen kom det en ned og spiste litt. Så kom en periode da det ble ganske så stille. Klokka hadde passert 13.00 og jeg begynte å tenke så smått på å dra hjem. Jeg har en video på mobilen som jeg tok opp av to Hønsehauker i vinter. De sitter og gaper noe forferdelig. Denne bruker jeg av og til når det blir stille, så også denne dagen. Jeg hadde kjørt lyden fra videoen et par ganger da det sjedde.
 I venstre øyekrok ser jeg en stor skikkelse komme mot meg. Hele min oppmerksomhet ble rettet mot det som skjedde og der ser jeg en stor fugl komme flygende og den satt seg på toppen av furua til høyre for meg. Det var Kongen som hadde landet. En gang før har jeg sett den fly lavt over plassen, da var det også meg som var her alene. Tankene kvernet i hodet mitt: Hva gjør jeg nå? Jeg ble sittende stille som mus, torde nesten ikke røre meg. Satt bare å betraktet denne flotte fuglen som satt i treet.
 Den kikket seg rundt og snart var det flere skjærer som danset rundt den, tydelig at de ikke likte at den var her. Den brydde seg ikke så mye om de små skogsfuglene som til og med prøvde å dra den i halefæra. Den var mer interessert i det som lå under treet. Den strakte hals, fikk litt ubalanse og måtte ut med vingene for å kompensere. Tok seg litt tid til å stelle vingefjærne mens den holt øye med omgivelsene. Mitt store spørsmål der jeg satt inne i Åtebua var, kommer den ned eller flyr den sin vei? Etter en tid snur den på seg og kikker mer og mer ned på åta. Så løfter den vingene og flyr. På et øyeblikk har jeg rettet kameraet mot den store stokken midt på plassen om den skulle lande. Straks etter satt den der og de første bildene satt på brikka.
 Var veldig forsiktig med bevegelser, da jeg var redd for å skremme den. Straks beveget den seg mot åta og jeg fulgte den med kameraet mens den beveget seg. Satt en liten stund og så ned på høna før den tok tak og prøvde å røske den med seg. Den gang ei sa Knut, høna var tjoret godt og dermed flakset fuglen ned på fjellet. Straks var den på vei tilbake, satte seg på Grevlingen og betraktet den litt før den begynte å spise. Her ble den sittende i ca tre kvarter. Den var ikke mye redd der den satt. Andre rovfugler ser seg omkring ganske ofte, men Kongen trenger ikke det.
Mens den sitter og spiser på Åta, går Spurvehauken nesten amokk. Den jager Nøtteskriker og Skjærer og det blir et lurveleven på plassen. Det virker som om det blir for mye for Kongen og plutselig tar den til vingene og snart lander den ganske langt nede på noen graner i bakkant av Åteplassen. Her blir den sittende og sittende. Håper at den skal komme tilbake, men det skjer ikke. Jeg skulle ha vært hjemme for lengst, men det er viktig at den ikke forbinder mennesker med Åta. Jeg må lukke luka forran åpningen min og det må den ikke se. Blir sittende i flere timer og det begynner å bli mørkt. Prøver å skremme den ved å kaste gjenstander opp i lufta fra baksiden av bua, men det biter den ikke på. Tilslutt går jeg bakover fra Åtebua, snur meg og går forsiktig tilbake. Tilslutt ser jeg at den er borte. Har jeg gjort feil nå? Kommer den ikke tilbake? I kampens hete, har jeg sendt melding til Willy og Glenn at Kongen har landet. Meldinger tikker inn at dette var gøy. Neste morgen skal Willy opp og det viser seg at den ble ikke skremt for ca kl: 09.00 lander den igjen på Åta. Neste dag kontakter Glenn Stavanger Museum med avlesningen vi har kunnet få ut av bildene. Svaret tilbake var at dette var ei ho, født og oppvokst i Telemark, Fyresdal og den er godt og vel 5 år/1976 dager(2008). Morro at det var en Telemarking som gjestet en Telemarking.
Tre ganger har jeg nå møtt Kongeørna, men aldri så nær som nå. Fuglen satt på ca 8 meters avstand og dere kan skjønne jeg måtte være forsiktig med bevegelsene. Håpet er at den skal komme igjen og at vi får mange fine stunder med den!

21 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var rått. Gratulerer med storbesøk. Kjenner jeg er en smule misunnelig:)
Flotte bilder og god gjenfortelling. Lykke til videre med åteplassen.

Trond K.
Varanger.

Anonym sa...

Ja dette var moro, Knut. Hvilken mektig rovfugl du har fått bilder av. Velfortjent at du og Willy fikk besøk av kongen sjøl. Håper den avlegger noen flere besøk utover vinteren og kanskje også havørna også vil dukke opp.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

Du verden!!!
Fantastiske bilder. Er imponert over mangfoldet av rovfugler dere har på denne åteplassen. Gøy at dere fikk opplysninger om hvor den stammer fra.
Åge
Mandal.

Anonym sa...

Wow!! Gratulerer med ny art på åteplassen. Flotte bilder og god tekst. Tøft at du fikk noen opplysninger om Telemarkingen også. Arnfinn.

Anonym sa...

Må ha vært en fantastisk opplevelse. Gratulerer med flotte bilder av dronninga. Var vanskelig og se at den er ringmerket!
Rune P.

Anonym sa...

Så utrolig spennende. Rå bilder av en rå telemarking!!
Håper du for mye besøk utover sesongen.

Marit
Telemark

Anonym sa...

Gratis med kongen sjæl. Flotte bilder også. Her skulle jeg likt og opplevd. Ser du bruker grevling. Er det god åte for rovfugl generelt?
Gunnar Olsen.
Oslo

Anonym sa...

Dette må ha vært en fantastisk opplevelse. Utrolig gøy når en lykkes som her. God tekst og flotte bilder. Vidar.

Anonym sa...

Flotte bilder. Likte godt bildet nr. 3

Nina
Nordland

Anonym sa...

Riktig flotte bilder av kongeørna. Dette må jo være drømmen og få besøk av selveste kongen blant rovfugler.
Bildet nr tre ble jeg betatt av.
Magne S.

Anonym sa...

Gratulerer med selveste kongen på besøk.
Flotte biler og fortelling. Moro når det lykkes.
Kåre.

Anonym sa...

Kjempefine bilder. Godt jobbet og få ørn ned på en åteplass. Ser du bruker grevling som åte, må kanskje prøve det jeg også.
Kjell
Soknedal

Anonym sa...

Fine bilder Knut!
Spennende at ørna var merket slik at en fikk litt data om den.
Tor Vegard O.

Anonym sa...

Flotte bilder og god tekst. Kongeørna er en staselig fugl.

Stian
Varhaug

Anonym sa...

Utrolig spennende bilder og hvilken villmark opplevelse det må ha vært og sitte bare noen få meter fra ørna.
Likte hele serien, skarpe og klare bilder igjen godt jobbet.
Alf.

Anonym sa...

Kjempetøffe bilder Knut . De har du fortjent.Arve

Anonym sa...

Flotte bilder og spennende historie.
Mektig fugl!!

Oppland.

Anonym sa...

Gode bilder av den noe oppvakte kongeørna. Flotte farger der skarpheten er nydelig. Liker den flotte posituren på bildene dine.

Monica
Romsdal.

Anonym sa...

Virkelige gode bilder av kongen. Du verden dette skulle jeg likt og vært med på. Misunnelig!!

Hans R.

Anonym sa...

Utrolig kule bilder og underholdene tekst. Ligger åteplassen på en trekkrute for rovfugl siden du har slik vidt spekter av rovfugl. Dette må jo være er en svært unik plass vil jeg tro. Heldige du:)
Sander.

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen.
Takk igjen for mange kommentarer.
Rune P: Merkene er fjernet i Photoshop. Gunnar O: Det har funket for oss, men var litt skeptisk. Sander: Vi hvet det er rovfugl i området, men en trekkrute???? (Husk at mange av rovfuglene jeg viser på bloggen kommer fra andre steder.) Du verden vi er heldige som har så mye forskjellig på Åteplassen. Hilsen Knut