Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

søndag 20. mai 2012

Ringmerking av kattuglene

 Her er "ringmerkingsgjengen". Morten, Glenn, Arve, Johanne, Amalie, Jonas, Patric og undertegnede. Været var bare topp, sola skinte og alle var i godt humør. Det var nok barna som var mest spent, men vi kjente spenningen vi voksne også. Den første kassa var det en unge i, det hadde Arve funnet ut  og vi synes alle at det burde minst vært to. Fordelen var at den ene fikk det stort sett som den ville, den var enebarn.
 Det var Arve som fikk æren av å prøve å fange ho mor. Han hadde en stor hov som han forsiktig la over kassehullet mens han banket på kassa. Jeg sto klar til å forevige øyeblikket om ho lå i kassa og sannelig der kom ho ut og rett i nettet. Ho ble så forfjamsa at ho gjorde i buksa som ho ikke hadde og dermed gikk det rett gjennom nettingen i hoven og ned på bakken. "Dett var dett"!
Her er barnegjengen som følger spent med.
Nå er det spesialisten sin tur. Han tar godt vare på ho mor og her viser han henne fram for alle oss andre. Han veier henne og måler vingen. Så forteller han litt om hvordan kattugla skifter fjær. Han påstår endog at kattugla kan se 100x bedre enn oss mennesker. Det er jo ikke så rart at den ser så godt i mørket da, synes vi.
 Her viser Morten den fine vinga og de fine fjærne ugla har. Det ser nesten ut som om ho mor synes det er godt og har lyst til å sove. Det er jo ikke så rart for vi vekket henne fra søvnen.
Første kontakt med ugla. Det er litt nifst, men de tøffeste våger seg fram.
 Her er Johanne hun koser med den lille ugleungen. Hun er vant til dyr og hjemme har hun kattene Molly og Linus. Av og til er hun på besøk hos Trio og koser med han. Det virker som om ugleungen trives godt hos henne.
 Her er Jonas. Han ser ut til å kose seg skikkelig med den lille ungen. I fjord fikk han se ungene som hadde klatret opp i et stort eiketre ved veien og vi hadde problemer med å forstå at de små nøstene hadde klart å klatre så høyt opp i dette store treet.
 Her er Amalie hun er storesøster til Jonas. Det ser nesten ut som om den lille ugla har lagt seg bakover og at hun klør den på magen. Det virker som de koser seg. Det var et problem når hun skulle levere den fra seg, de skarpe klørne hadde satt seg fast i buksa hennes. Med litt hjelp så kom hun fri og levere ugleungen til Morten.
Først tok Morten den lille og la på plass, satte lokket på kassa og så puttet han forsiktig ho mor inn i kassa gjennom hullet. Vi var spent på om hun ville godta dette. Jeg sto klar til å ta bilde i tillfelle hun hoppet ut, men intet sjedde og hun ble der.
 Nå er vi ved kasse nr to. Det var Glenn som skulle se om ho mor var inne, men det ble bom. Når vi skulle sjekke kassa, ble vi veldig overrasket. I kassa var det fire unger. 100 prosent uttelling. Fire egg - fire unger. Ettersom Morten tok ungene ut av posen han hadde lagt dem i, la han dem på bakken. Når alle var ringmerket og veid, så vi at det var stor forskjell på størrelsen på ungene. Det var "minstemann" som ble mest populær. Alle skulle holde dette lille nøstet og kose med den.
 Også Patric ville holde den lille. Han var ikke lite kry etterpå. Den gjeveste fuglen for Patric er Skarven, men Kattugla er ikke så verst den heller.
 Her er en av de små som har satt seg.
Tre av de små kattugleungene hviler på marka, men den fjerde var i et eller annet fang og koste.
 Her går det på fugleprat. Må benytte seg av anledningen når vi har en slik "spesialist" som Morten.
 Her er ungene vel plassert i kassa igjen og vi har gjennomført ringmerkingen for i år. Morten ser fornøyd ut og det samme var jeg.
 På vei hjem fant barna et gammelt leirbål og de lurte på om vi hadde fyrstikker. Det hadde vi ikke, men det ble et fint bilde av firkløveret.
Til slutt viser jeg et nærbilde av ho mor. Ugla er for mange en mystisk fugl. Den er endel ulik de andre fuglene, du hører ikke når den flyr, den er ute om natta når andre sover osv. Den er den mest kjente av alle ugler og nok den enkleste å få kontakt med. Nå blir det spennende, om vi lever og har helsa, å se neste år om det er den samme ugla som kommer tilbake til kassa. Så takker jeg alle som var med på turen og denne fine opplevelsen. Hilsen Knut

20 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastisk flott innslag.
Du er flink til og skrive og formidle.
Ser ut som voksne og barn koser seg.

Kåre.
Aust-Agder.

Anonym sa...

Vi hadde en kjempefin tur her.
Fine bilder,blide unger og fornøyde voksne.

Glenn Byremo.

Anonym sa...

Ser ut som dere har hatt en fantastisk tur.
Kjempeflotte bilder med tekst.

Marit

Telemark

Anonym sa...

Utrolig flotte bilder og tekst.
Heldige er de som kjenner deg og for lov til og være med på dette.
Imponerende.

Magda

Anonym sa...

Flott reportasje !
Jeg har en gutt som satte veldig pris på turen. Han ble enda mer giret når jeg viste han bloggen. Utrolig bra !
Frank Byremo

Anonym sa...

Dette er moro og se at du engasjerer de unge også med på dine eventyr.
Nydelig bildeserie og koselig tekst.

Stian
Varhaug.

Anonym sa...

Fine bilder.
Kattugleungene er bare helt skjønne.

Nina S.
Nordland

Anonym sa...

Gøy det ble vellykket med merkingen.
Kan tenke den yngre garden syntes det var stas og være med.

Molde.

Anonym sa...

Her var mange fin bilder.
Kjekt at du inviterer med de unge.

Oppland.

Anonym sa...

Fine bilder og flott reportasje.

Åge.
Mandal

Anonym sa...

Kjempeflott reportasje.
Levende bilder og koselig tekst til.
Monica
Romsdal

Anonym sa...

Flotte bilder

Trond K

Varanger.

Anonym sa...

Fine bilder av store og små.
Hvor mange egg er normalt at kattugla legger i normale smågnagerår?

Kjell
Soknedal

Anonym sa...

Pene bilder

Arnhild

Anonym sa...

Utrolig flotte bilder igjen av kattugla.
Nydelige som uglenøster.
Lars

Rogaland

Anonym sa...

Hvilken tur og flotte bilder du har fått til her.
Kjempebra at du tar med de minste.
Viktig og engasjere dem slik at de for interesse for naturen.

Gunnar Olsen
Oslo

Anonym sa...

Fine bilder og fengende tekst.
Dette så utrolig hyggelig ut.
Ja dette hadde vært stas og vært med på.
Du er god til og hente ut det spennende i naturen.

Kåre.

Anonym sa...

Flotte bilder.

Arnfinn

Anonym sa...

Takk for en fin tur Knut.Jonas og Amalie så at ugleungen stakk hode ut av åpningen når de gikk hjem fra skolen idag.Hilsen Arve

Knut J Andersen sa...

Hei og takk for alle kommentarer. Ja, det var en flott tur. Ikke minst for barna. Viktig at barna får sunne ting å holde på med. Nå er ugleungene ute av redet, men har et siste innlegg om kattugla. Hilsen Knut