Hei og velkommen til min blogg. Dette er en enkel side hvor jeg kan vise noen av bildene mine. Enten det er fra "Åteplassen" eller det er fra naturen rundt oss. Håper du liker det du ser og kan kose deg med bildene. Da er noe av målet med siden oppfylt. Hilsen Knut

mandag 14. mai 2012

På besøk hos Kattugla - Jakten på Gråspetten.

 Det er fredag kveld og to menn vandrer inn i skogen på uglebesøk. Den ene har vært en del turer i skog og mark, den andre skal for første gang prøve seg på Kattuglefotografering. Den ene er bloggeieren og den andre er hans sønn. Knut Daniel er hans navn og han gråt da han ble født. Koselig for meg å ha sønnen min med. Han har fått litt interesse for fotografering i den senere tiden, men fugleinteressen har han hatt siden han var liten. Det er litt regndråper i luften, men vi går i håpet om at regnet skal slutte. Daniel har fått instrukser av faderen om hva som venter og hvordan vi må gå fram. Vel framme ved kassa rigger vi oss til med utstyret. Det tar alltid litt tid å få plassert stativet, kameraet osv. Snart er vi klar og så er det bare å vente. Det skjer lite den første timen, men vi venter i stillhet. Så setter faderen på lyden til Kattugla. Etter en tid svarer ho mor inne i kassa. Tror sikkert at det er han far som kommer med mat, men hun lar seg ikke lure ut. Isteden kommer det plutselig ei ugle til. Kommer så fort og uventet at jeg ikke rekker å skyte før han sitter i åpningen med bakenden utenfor.
Han blir sittende i åpningen litt før han kaster seg ut og seiler ned på ei grein litt lenger nede. Kort tid etter ser jeg noe som rører seg i åpningen og der kommer ho mor. Ho kaster seg ut i lufta og seiler ned til han far. Vi blir siitende  og vente på at mor skal komme tilbake, men det tar tid. Etterhvert blir det så mørkt at jeg har problemer med å se kasseåpningen. Ja, det blir faktisk så mørkt at ho mor kan komme og gå inn i kassa uten at vi ser det. Det betyr at besøket vårt er over for denne gang. Etter å ha pakket sammen utstyret, drar vi hjemover. På nytt vandrer det to menn gjennom skogen, men denne gangen har vi hodelykter på oss. Ja, uten dem hadde vi ikke sett mye. I slutten av kommende uke er planen at ugleungene skal ringmerkes og er vi heldige får vi ringmerket mødrene også. Dette blir spennende! Det hadde vært morro og stå ansikt til ansikt med denne flotte fuglen.

 Dagen etter er jeg i skogen igjen. Denne gangen skal jeg prøve å få bilde av Gråspetten. En fugl jeg aldri har sett før for kort tid siden. Glenn har fortalt meg sånn cirka hvor jeg kan finne den. Har vært her en gang tidligere for å finne han. Den kom, men ikke på skuddhold. Det ble ikke noe på brikka den gangen. Det hadde vært morro med bilde av denne fine fuglen. For å komme til Gråspettens rike, må jeg klatre. Det er ganske bratt for en gammel mann som meg, men opp kommer jeg. Finner meg en sitteplass og begynner å lokke. Hører Løvsangeren synger så fint i nærheten. En av de vakreste sangerne jeg kjenner. Synger litt melankolsk, men vakkert. Gråspetten lar vente på seg. Lokker litt og venter. Lokker litt og venter. Til slutt gir jeg nesten opp. Lokker på Svarthvit fluesnapper istedet. Plutselig hører jeg Gråspetten ganske nær. Hører den, men ser den ikke. Tror den er litt sky. Så flytter den på seg og hører nå lyden lenger borte. Til slutt reiser jeg meg skuffet for å gå. På vei nedover lia kommer jeg over en død Dvergspett som ligger på bakken. I det jeg passerer Dvergspetten, hører jeg Gråspetten ganske nær. Forsiktig beveger jeg meg nærmere der jeg hørte lyden komme fra.
Så får jeg øye på et digert tre som er dødt og i toppen av treet får jeg en aning at den sitter. Går litt nærmere og ganske riktig der flyr den over i et nærliggende tre. Har ikke fri sikt til det gamle treet så jeg beveger meg i riktig posisjon og setter meg på en trestamme som har falt ned. Her sitter jeg stille mens jeg lokker. Det tar litt tid, men så ser jeg den slepper seg ut fra det andre treet og kommer seilende mot det gamle treet igjen. Hvor landet den? Sitter den i treet eller har den dratt igjen? Der ikke langt borte ser jeg den sitter på en gren i det gamle treet. Forsiktig retter jeg linsa mot fuglen og skyter og skyter. Det er motlys så jeg må kompensere mot undereksponering. Bildene blir ikke så bra, men har fått noe som er brukbart. Så ser jeg den klatrer oppover på greinene og stanser utenfor et hull i treet. Et, det er faktisk flere hull der og plutselig så er den borte. Ser den ikke med en gang, men så ser jeg et hode stikke ut av hullet i treet og kikker ned på meg. Det er nesten som den erter meg og sier titt-tei her er jeg. Snart er den på vingene igjen og jeg hører den lenger oppe i lia. Jeg har fått det jeg kom for, bilder av Gråspetten. Så nå er det bare å komme seg helskinnet ned til bilen og så hjem til ho mor.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Igjen fantastiske fine bilder.
Ser ut som kattugla har ei mus i nebbet på det første bildet.
Kjempefin gråspett.
Har aldri sett denne arten.

Åge.
Mandal.

Anonym sa...

Flotte bilder og god historikk.
Koselig at sønnen din også begynner og få interesse for fotografering.

Magda

Anonym sa...

Kjempegøy med gråspetten.
Somregel er det grønnspetten man ser.
Gråspetten er klart sjeldnere.

Oppland.

Anonym sa...

Dette hørtes koselig ut med far og sønn på fotojakt.
Fine bilder også.
Jeg har aldri sett gråspett her jeg bor.
Lurer på om den er mere vanlig lenger sør?

Monica
Romsdal

Anonym sa...

Tøffe bildet av ugla.
Ser ut som den har ei mus i nebbet på første bildet.
Moro med gråspetten.
Stian
Varhaug

Anonym sa...

Gratulerer med nye flotte bilder av kattuglen.
Spennende.

Trond K

Varanger

Anonym sa...

Fine bilder.
Moro at din sønn går i sin fars fotspor ang. foto.

Kjell
Soknedal

Anonym sa...

Flotte bilder.

Kåre

Anonym sa...

Meget fine bilder.
Fantastisk fin spett.


Nina S.
Nordland.

Anonym sa...

Kjempeflotte bilder.
Gråspetten har jeg sett en gang i oslomarka.
Grønnspetten er langt vanligere.
Regner med det er hekking på gang her?

Gunnar Olsen
Oslo.

Anonym sa...

Nydelige bilder her.
Flott gråspett.

Lars

Rogaland

Anonym sa...

Moro og se nye bilder fra kattugleriket.
Ja dette må absolutt være en tålmodighetsprøve.
Utrolig flott gråspett som jeg enda ikke har fått opplevd.

Marit
Telemark.

Anonym sa...

Fine bilder.
Likte godt gråspetten som sitter på greina.
Molde.

Anonym sa...

Flott bildeserie av ugla.
Gråspetten var litt spennende.
Den arten har jeg ikke oppservert enda.
Kåre

Aust-Agder

Anonym sa...

Moro med nye bilder av kattugla.
Jeg syntes også at det ligner på ei mus den kommer med på det første bildet.
Fint bilde av gråspetten.

Glenn Byremo.

Lasse sa...

Spännande - å vilka fina bilder ni fick !!

Anonym sa...

Fine bilder her.

Arnfinn

Anonym sa...

Hei,Knut fine bilder av kattugla:-)hilsen Johanne.

Knut J Andersen sa...

Hei alle sammen. Takk for mange kommentarer. Gråspetten er ifølge boka ikke så vanlig alle steder i Norge. Den holder seg stort sett i sør-norge og ikke så mye inne i landet. Om Gråspetten har rede i dette treet er jeg ikke sikker på, men det var flere hull i treet. Hilsen Knut